Gestaltterapi
Gestaltterapi er en klient-centreret tilgang til psykoterapi, der hjælper klienten med at fokusere på nutiden og forstå, hvad der virkelig sker i deres liv lige nu. Snarere end at vi opfatter hvad der sker på baggrund af tidligere erfaringer.
I stedet for blot at tale om tidligere situationer, opfordres klienten til at opleve situationen, måske gennem en ny måde at fortolke situationen på. Gennem gestaltprocessen lærer klienten at blive mere opmærksom på, hvordan deres egne negative tankemønstre og adfærd blokerer for ægte selvbevidsthed og derfor er med til at gøre dem ulykkelige.
Gestaltterapi kan hjælpe klienter med problemer som angst, depression, selvværd, forholds-vanskeligheder og endda ved fysiske symptomer som migrænehovedpine og andre fysiske reaktioner.
Hvem kan modtage gestaltterapi
Gode kandidater til gestaltterapi er personer, der er interesserede i at arbejde med deres selvbevidsthed. Det er ikke nødvendigt at de forstår den rolle de måske selv spiller i deres egen udfordring og ubehag. Gestaltteknikker bruges ofte i kombination med kropsarbejde, mindfulness og andre terapier.
Hvad kan du forvente i gestaltterapi
Som terapeut for dig fokuserer jeg på, hvad der sker i øjeblikket lige nu og her og finder løsninger i nuet. Jeg vil i stedet for at snakke om hvorfor noget skete i fortiden, opfordre dig til at genoptage fokus på det nuværende øjeblik og snakke om hvordan det føles lige nu. Med andre ord bliver du bedt om at opleve dine følelser, snarere end blot at tale om dem.
Hvad gør gestaltterapi for dig og dit mål
Dit mål igennem terapien er, at du bliver mere opmærksom på dig selv og dine sanser. Og tager mere og mere ansvar for dig selv, acceptere konsekvenserne af din adfærd og lærer at tilfredsstille dine egne behov. Mens du stadig respekterer andres behov.
Hvad er gestaltterapi teorien
Ordet “gestalt” betyder hele. Gestaltterapi blev udviklet af psykoterapeut Fritz Perls ud fra princippet om, at mennesker bedst ses som en hel enhed bestående af krop, sind og sjæl. Og bedst forstås, når de ses gennem deres egne øjne, ikke ved at se tilbage til fortiden, men ved at bringes ind i nutiden. Gestaltterapi understreger, at disse følelser ikke kun kan diskuteres, men skal udtrykkes aktivt i nutiden for at lindre uopløst vrede, smerte, angst, vrede og andre negative følelser. Hvis det ikke sker, kan både psykiske og fysiske symptomer opstå.
Fritz Perls udvikler af gestaltterapi
Perls mente, at vi ikke er til i denne verden for at leve op til andres forventninger, og vi bør heller ikke forvente, at andre lever op til vores. Ved at opbygge selvbevidsthed hjælper gestaltterapi klinterne med bedre at forstå sig selv og hvordan de valg de har taget, påvirker deres helbred og deres forhold. Med denne selvkendelse begynder klienter at forstå, hvordan deres følelsesmæssige og fysiske selv er forbundet. Og man udvikler mere selvtillid og selvværd til at begynde at leve det liv man ønsker og bliver mere effektiv til at håndtere udfordringer.
Hvad skal man se efter i en gestaltterapeut
Ud over en professionel uddannelse som psykoterapeut MPF, har en gestaltterapeut en Psykoterapeut uddannele der indeholder gestaltterapi. Der ud over har de gennemført flere sessioner med gestaltterapi. Du skal se efter en erfaren psykoterapeut med en gestalt tilgang til terapi. Ud over at opfylde det generelle uddannelseskrav. Kan nogle terapeuter have taget videreuddannelses kurser og trænet i gestaltterapi teknikker, der sætter dem i stand til at lave gestaltterapi. Min egen uddannelse til Psykoterapeut indeholder Gestaltterapi, og jeg har træning og praktisk erfaring fra min praksis med Gestaltterapi. Ud over at finde en terapeut med den rette uddannelsesmæssige baggrund og tilgang, samt relevant erfaring. Skal du søge en Gestaltterapeut, som du føler dig tryg ved at arbejde med.
Kognitiv terapi
Kognitiv terapi – også kendt som kognitiv adfærdsterapi – er en terapiform, der primært benyttes af psykoterapeuter og psykologer. Kort fortalt handler det om at ændre den måde, du tænker på – oftest til det mere positive og optimistiske i modsætning til det selvdestruktive og negative tankemønster. Der er således fokus på ens følelser og adfærd, og hvordan disse i høj grad styres af vores tanker. Terapeuten prøver dermed at se sammenhængen mellem tankerne, adfærd, følelser og fornemmelser og på den måde finde frem til, hvordan man ændrer denne til et mere positivt mindset.
Hvordan foregår kognitiv terapi?
I kognitiv terapi søger terapeuten at lære dig, hvordan du, med forskellige øvelser og metoder, kan ændre dit mindset, så du får et bedre liv. Det foregår ved, at der ses på sammenhængen mellem ens personlighed og omverdenen, og hvordan disse spiller sammen og påvirker hinanden. Ofte kan et givet problem, udfordring eller afhængighed skyldes noget udefrakommende, som har påvirket en til at komme i den pågældende tilstand. Her er det grundlæggende at søge at ændre denne negative tilstand eller tankegang, som præger en, ved at sætte fokus på at skabe et selvunderstøttende, kreativt og fokuseret tankemønster, som derimod gavner en.
Hvem kan få gavn af kognitiv terapi?
Det kan være meget forskelligt, hvem der har behov for kognitiv terapi, og terapien kan således variere, alt efter hvilke udfordringer man kæmper med. Mulighederne er uendelige, men fokus er altid på tænkningen og evnen til at erkende. Nogle af de gængse formål med terapien er:
- At blive et mere positivt og optimistisk menneske
- At blive gladere
- At finde fokus og styr på sine prioriteringer
- At få styr på den indre dialog
- At elske sin partner som nyforelsket igen
- Komme af med misundelse
- Få bedre selvværd og selvtillid
- Arbejde med en ændring af tvangstanker og heraf tillærte tvangshandlinger, som enten har udviklet sig til OCD eller er på vej til at blive en hindring for at leve det gode liv.
- At blive fri for sygdomsangst
- At komme til at leve mere i ro og forståelse med personlighedsforstyrrelse og/eller PTSD.